Even langs bij...

Aris Zomer

Oud-leraar Statenschool

Natuurlijk moest er ook nog een leraar van de Statenschool aan het woord komen. Wij hadden daarvoor meteen Aris Zomer in onze gedachte. Het duurde even voordat we via via met hem in contact kwamen. Aris is niet te vinden via social media, heeft geen internet en geen mobiele telefoon. Bijzonder maar ze bestaan nog, gelukkig :-). Onze vragen hebben we daarom "ouderwets" met de post verstuurd & Aris kwam ze persoonlijk (op de fiets, in korte broek) bij ons inleveren. Nog altijd even enthousiast, dit blijkt ook zeker uit zijn antwoorden. Lees maar mee.

In welk vak gaf je les op de Statenschool en in welke periode?
A: Ik gaf les in het vak Nederlands in de periode van 1973-2006. Daarnaast hield ik me bezig met de leerlingbegeleiding als dekaan, later leerlingbegeleider en nog later als cursistenservice medewerker. Ook heb ik me een aantal jaren beziggehouden met de organisatie van het "oude" schoolexamen: schriftelijk examen eerst en daarna mondeling. ’s Avonds werden sommige geslaagde leerlingen nog weleens bezocht door enkele docenten en werd er daarbij nog wel eens een kopje thee of koffie genuttigd. Op die avonden is de BOB uitgevonden.

Wat was er bijzonder of speciaal aan het lesgeven op de Statenschool?
A: Lesgeven op de Statenschool was heel bijzonder omdat het altijd leuk was. Ik heb nog nooit een oud-leerling gesproken die zijn schoolperiode als vervelend heeft ervaren: prettige verhoudingen tussen leraren en leerlingen, de leerlingen voelden de vrij losse sfeer goed aan en de leraren hadden het geluk dat er alleen maar prettige leerlingen kozen voor de Statenschool. Er kon veel en dat gebeurde dus ook, zonder rottigheid of nare gevolgen.

Heb je een leuke anekdote uit deze periode?
A: Een leuke anekdote uit die tijd is de fietsrace op één van de jaarlijkse spelletjes/feestdagen. Op het dak van de toenmalige Statenschool werd een fietsrace georganiseerd. Een helicopter van Heli Holland hield het een en ander in de gaten. Volgens mij heeft de vader van Annelies Slagman hier nog een bemiddelende rol in gespeeld.
12 fietsen zijn aan gort gereden, maar niemand raakte gewond dankzij een zeer vernuftig opgehangen vangnet.

Heb je nog contact met oud-leraren of leerlingen?
A: Met een aantal oud-leraren heb ik nog contact en met een groot aantal oud-leerlingen heb ik bij het winkelen of boodschappen doen contact. Ik kan geen broek kopen, of aardappels of een rijbewijs verlengen of een biecht aanvragen bij meneer pastoor (Stiekema) of er staat wel een oud-leerling achter de kassa, balie of dranghek.

Zijn er leerlingen of gebeurtenissen die je specifiek zijn bijgebleven?
A: De gebeurtenissen die me het meest zijn bijgebleven zijn de ongelukken/ziektes waardoor leerlingen zijn overleden. En in positieve zin de gedachte dat de hele school toen bestond uit goed volk, goed om mee te werken, goed om mee te lachen en zeer kansrijk juist daardoor op de arbeidsmarkt.

Welk lied/nummer doet je denken aan de Statenschool periode?
A: "Oerend hard"van Normaal: het nummer van de Statenschool. Met een groep leerlingen hebben we een aantal keren de Peter bar bezocht waar Normaal regelmatig optrad. Nou dan weet je het wel. Van die avonden zelf kan ik me niet veel meer herinneren.

Ben je altijd werkzaam gebleven in het onderwijs of ben je iets anders gaan doen?
A: Eens leraar, altijd leraar, tenminste als het je goed ligt.

Kom je ook naar de reünie en zo ja, wie zou je dan graag weer willen zien?
A: Als ik ga dan zou ik iedereen terug willen zien en dan vooral om te horen of iedereen dezelfde anekdotes heeft onthouden. En even voor alle duidelijkheid: alle verhalen die over mij verteld worden, berusten voor bijna 100% op fantasie. Dat wil ik wel even gezegd hebben. Of ik inderdaad ga, kan ik nog niet zeggen. Dat ligt niet aan jullie of aan de organisatie maar aan mij.

We hebben met veel plezier de antwoorden van Aris gelezen. Hierbij nogmaals bedankt Aris voor je geweldige leuke inbreng (waarschijnlijk lees jij dit niet :-) ).