Even langs bij...

Hans Hoek

Oud-leraar Statenschool

Hans Hoek

We zitten heerlijk op het terras bij Grandcafé Groothuis in Emmen te genieten van het mooie nazomer weer en een wijntje als we oud Statenschool leraar Hans Hoek in een keurige kobalt blauwe blouse tegen het lijf lopen. Toeval? Toeval bestaat niet. Hans is geen spat veranderd, hij oogt iets slanker, maar misschien komt het doordat wij zelf iets dikker zijn geworden. Hans zijn haar is hier en daar wat grijzer maar hij draagt het nog steeds in dezelfde coupe en hij heeft een keurig getrimd baardje. Zijn bril is vast en zeker pas nieuw maar het model is hetzelfde gebleven en zijn aardige bruine ogen stralen nog steeds veel plezier uit. Of hij al gehoord heeft van de reünie vragen we hem. Jazeker heeft hij dat, hij is bij de vorige reünie betrokken geweest bij de organisatie en is blij dat wij het stokje na 10 jaar hebben opgepakt. Hans heeft net als Aris Zomer geen Facebook (wat is dat toch met die mannen?) maar de digitale snelweg kent hij wel als geen ander. We mogen Hans de vragen voor het interview via de mail toesturen. Hieronder de antwoorden van Hans.

In welke vak(ken) gaf je les op de Statenschool ?
H: Ik gaf boekhouden, bedrijfseconomie, recht en informatica.

Wat was er bijzonder of speciaal aan het lesgeven op de Statenschool?
H: De verhouding tussen docenten en leerlingen: “doe maar gewoon” en “draag je eigen verantwoordelijkheid” zijn belangrijke kenmerken.

Heb je een leuke anekdote uit deze periode?
H: Heel veel niet allemaal publicabel, een voor mij belangrijk moment was toen ik in mijn eerste jaar (1974) iemand eruit stuurde …….en opmerkte: moest dat nou? Mijn reactie: “Nee misschien niet” en ik ben betrokkene terug gaan halen. Bijvoorbeeld ook het optreden van Herman Brood in de kantine van de Veldlaan, onvergetelijk! De wintersportvakanties, de activiteitendagen in december.

Heb je nog contact met oud-leraren of oud-leerlingen?
H: Met een aantal collega’s heb ik nog contact door middel van golfen en/of bridgen.

Zijn er leerlingen of gebeurtenissen die je specifiek zijn bijgebleven?
H: Zie al punt 3. Leerlingen teveel om op te noemen, wellicht vergeet ik dan mensen.

Welk lied/nummer doet je denken aan de Statenschool perioden?
H: Geen bijzonder lied of nummer.

Ben je altijd werkzaam gebleven in het onderwijs of ben je iets anders gaan doen?
H: Tot 1986 lesgegeven, daarna directeur contractactiviteiten tot 1996, daarna unitdirecteur economie en lid college van bestuur bij het Drenthe college tot 2001. In dat jaar gedetacheerd bij de Hogeschool Drenthe als projectdirecteur. In 2005 vennoot geworden bij een bedrijf voor coaching, mediation en management advies. In 2006 de Hogeschool en daarmee het onderwijs verlaten.

Kom je ook naar de reünie en zo ja, wie zou je dan graag weer willen zien?
H: Ja, ik kom ook en wil graag iedereen zien en velen spreken.

Dankjewel Hans Hoek voor het meewerken aan deze vragenlijst. We hebben gezien dat je inmiddels een leuke reactie in het gastenboek op onze website hebt geplaatst ook daarvoor dank. Onze dj zullen we vragen of hij speciaal voor jou een bekende hit van Herman Brood op zijn playlist wil zetten. Wij denken dat dit nummer jou wel doet denken aan je Statenschoolperiode. Hans tot Saterdaynight de 24e! :-)